*LLLT ( Low Level Laser Therapy / Ниско Честотна Лазерна Терапия )

Унгарският лекар Endre Mester (1903-1984 г.) е пионер на лазерната медицина.
През 1967 г., само няколко години след изобретяването на първия работен лазер, той започва експерименти на лазери при рак на кожата. Признат е за откриващ положителните биологични ефекти на лазерите с ниска мощност, които се препоръчват като алтернативна медицина за лечение на рани, спиране на тютюнопушенето, туберкулоза, нарушения на темпоромандибуларните стави и мускулно-скелетни състояния като синдром на карпалния тунел, фибромиалгия, остеоартрит и ревматоиден артрит.Устройствата LLLT са популярни и могат да доведат до значително облекчаване на много видове болка.

Mester случайно използвал дефектен лазер, не толкова мощен, който и не успява да повлияе туморите, но в местата, където били обръснати кожни зони на мишки космите израствали много бързо.Той публикува тези резултати през 1967 г.До 1970 г. прилага ниска лазерна светлина за лечение на хора с кожни язви.През 1974 г. основава Лазерния изследователски център в Медицинския университет „Семелвай“ в Будапеща.

До 1987 г. компаниите, които продават лазери, твърдят, че могат да лекуват болка, да ускоряват зарастване на травми и да лекуват артрит, но на това не се обръща внимание. До 2016 г. те са били пуснати на пазара за лечение на рани, спиране на тютюнопушенето, помощно лечение на туберкулоза и повлияване на мускулно-скелетни състояния.

Mester първоначално нарича този подход „лазерна биостимулация“, но скоро става известен като „лазерна терапия на ниско ниво“ и с адаптирането на диоди, излъчващи светлина. Но за да се реши объркването около точното значение на „ниското ниво“, възниква терминът „фотобиомодулация“.